Passanten

Ooltgensplaat is vanwege zijn vriendelijke sfeer en zijn centrale ligging in de Zuid-Hollandse en Zeeuwse deltawateren een populaire haven bij passanten. Ooltgensplaat ligt aan het Volkerak op 1 mijl ten zuiden van de Volkeraksluizen. De Noordzeesluizen bij Stellendam, de Grevelingen, de Oosterschelde maar ook Dordrecht liggen op niet meer dan een middag varen afstand.

De haven is bereikbaar via een ca. 500 m. lang toegangskanaal. De toegang is betond maar niet verlicht. Een bord links van de ingang geeft de haven aan. De ingang is moeilijk te zien vanwege de bomen en struiken op de oever. In de nazomer komt het een enkele keer voor dat de sluis bij de ingang gesloten is om de blauwalg vanuit het Volkerak te weren. Bij oostenwind na een langdurige warme periode kan dat het geval zijn. De sluis wordt dan een aantal keren per dag bediend.

Het Volkerak kent vrijwel geen peilverschil, daardoor is de maximale diepgang constant 1,80 m. Dat geldt voor zowel de sluisdrempel als het toegangskanaal en de haven zelf.

Passantentarieven
Ligplaats: € 1,00 per m1 (excl. toeristenbelasting)
Passanten voor langere periode: 3 weken liggen = 2 weken betalen € 1,00 per m¹. Maximaal 2 x achtereen, in overleg met havenmeester en vooruit betalen.
Elektra : € 2,00 per overnachting
Water : € 1,00 per vulling (max. xxx l)
Douche : € 1,00 per keer (max. 5 minuten)
Toeristenbelasting: € 1,50 per persoon per overnachting. (vanaf 16 jaar)
Camperplaats per dag: € 10,00

Passantenligplaats
Wie een passantenplaats wil doet er verstandig aan even contact op te nemen met de havenmeester (06 134 87 303). Hij kan een ligplaats toewijzen en weet eventuele bijzonderheden. Het komt zelden voor dat hij een passant moet teleurstellen.

Passanten krijgen een ligplaats toegewezen die het best past bij de afmetingen van hun boot. Bij geen gehoor kan men binnenvaren en aanleggen op een vrije ligplaats met een groen bordje. Passanten melden zich na aankomst zo spoedig mogelijk aan bij de havenmeester.