Update 2016-06-18

Door Rob Morree.
Bewolkt maar er is wind. De site van Windguru geeft als verwachting 15 kts wind, richting West later op de dag ruimend naar NW iets toenemend.
Natuurlijk is dat voor de Optimisten prima weer ook al zou een zonnetje de boel wel veel leuker maken. Tedje en Arno hebben via Aquavitesse een tweetal open bootjes kunnen verzorgen van het merk RS, type Quba. Lijken sterk op een Laser met een behoorlijk hoge mast van 6 meter en een bijbehorend groot zeil.
We beginnen met wat theorie op te halen door de verschillende onderdelen van een optimist te benoemen; het zeil, de giek, de spriet, de neerhouder en de mastborglijn om er maar een paar te noemen. Als dat er allemaal weer goed in zit nog een paar cursisten laten “droogzeilen” waarbij we nog eens goed de overstag gaan oefenen. Hierbij is het heel belangrijk dat je de schoot achter je rug om doorgeeft aan de hand waarmee de helmstok vasthoudt.
Het water op; gelukkig heeft iedereen zijn of haar Optimist prima opgetuigd en kunnen we met de rug in de wind voorzichtig het havenkanaal uitvaren.
De Quba’s moeten nog even wat meer aandacht krijgen want dat is toch wel eventjes wat anders dan een optimist optuigen.
Eenmaal “buiten” blijkt het een heerlijk windje te zijn voor de derde zeilles. Met gebruikmaken van de rubberboten wordt een prima baantje uitgelegd waarbij e.e.a. net niet bezeild is en er dus gekruist moet worden. Ook zit er een gijp-ton in wat voor wat spektakel zorgt. Na anderhalf uur oefenen is het al weer tijd om naar het strandje te gaan en daar af te tuigen om vervolgen in de sleep naar binnen te gaan voor de lunch.
’s Middags is de wind wat aangetrokken en zijn de cursisten gewisseld wat vooral op de wat snellere bootjes betekent dat het allemaal erg hard en schuin gaat. Gelukkig hebben we de zeilen wat kunnen reven en na een paar flinke regenbuien die gepaard gingen met heel veel wind, toch de boel weer rechtop gekregen en terug naar de haven gevaren.
De cursisten hebben prima geholpen bij het opruimen van alle spullen waarna we moe maar voldaan weer naar huis konden gaan. Tot volgende week.